Afsluiting seizoen regio-Noord

Stamppot749x500

Op zaterdag 9 december aanstaande organiseert regio Noord in het hart van Fryslân  haar jaarlijks terugkerend stamppottenbuffet. Voorafgaand aan het buffet brengen we een bezoek aan het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld, het Woudagemaal bij Lemmer.

Door: Arie Algra

Het Woudagemaal bij Lemmer
Het Woudagemaal is gebouwd in de nadagen van het stoomtijdperk. In de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw stonden ‘s winters grote delen van Friesland onder water. Om de wateroverlast tegen te gaan, is in 1913 besloten een stoomgemaal bij Lemmer te bouwen. Het gemaal is vernoemd naar ir. Dirk Frederik Wouda (1880-1961), toen hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat. Het Woudagemaal werd in 1920 in aanwezigheid van koningin Wilhelmina in gebruik genomen. Het heeft als grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld nog steeds een praktische functie in de Friese waterhuishouding. Het bouwkundig en technisch waardevolle Woudagemaal is sinds 1977 een beschermd monument en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer informatie over het Woudagemaal is te vinden op www.woudagemaal.nl

Rondleiding
Voorafgaand aan het stamppottenbuffet begroeten wij u graag vanaf 14.00 uur bij het Bezoekerscentrum Woudagemaal, Gemaalweg 1a, 8531PS te Lemmer. U kunt daar eerst even bijpraten onder het genot van koffie of thee en de heerlijke ‘fryske oranjekoeke’. Om 15.00 uur volgt een rondleiding, waarbij wordt uitgelegd hoe het gemaal functioneert en op welke wijze de machines van het gemaal werken.

Stamppottenbuffet
Rond 16.45 uur verlaten we het bezoekerscentrum en vertrekken we voor het stamppottenbuffet naar het Party- Zalencentrum, Vegelingsweg 20, 8501 BA te Joure. Het buffet bestaat uit erwtensoep (voorgerecht), drie soorten stamppotten met bijpassende garnituur (hoofdgerecht) en drie soorten puddinkjes (nagerecht), kortom een buffet om van te watertanden! Voor meer informatie zie www.
haske-joure.nl.

Routebeschrijving
Omdat er gewerkt wordt aan de reconstructie van de rotonde bij Joure verandert de situatie voortdurend. Mocht u niet over een navigatiesysteem beschikken,dan kunnen we u na aanmelding een routebeschrijving mailen. Graag tot ziens op 9 december in Lemmer!