menu sluiten

Buitenlandreis Tsjechie en Polen

karlovmost749x500

Tekst: Peter Meijer

Witamy w Polsce

En van het een kwam het ander

Het tweede mandaat van uw immer bescheiden buitenlandcommissie is ingegaan! Wij zijn er trots op u de komende vier jaar nog van enkele bijzondere buitenlandse reizen met de JDCH te mogen laten genieten. Uiteraard (u kent ons) is de planning voor de komende jaren al in raamwerk bekend, maar behalve voor enkele intimi houden we dit nog even voor onszelf.

Oostblokliefde munt uit in een tweede reis

Wat Jan Bouman en ondergetekende op dit moment voor u in petto hebben, willen wij graag belichten. De lange reis van 2019 gaat namelijk naar Tsjechië en Zuid-Polen, een cultureel en historisch beladen en interessant gebied. Omdat wij vele talen beheersen, maar helaas geen Pools, hebben wij voor deze reis een welbekend gelegenheidsclublid aan onze kleine commissie toegevoegd, namelijk de heer Wojtek Polomski. Hij zal ons met raad, daad en taal bijstaan.

Planning

We rijden over rustige wegen en zoeken de leuke weggetjes op door niet-dichtbevolkte gebieden. Veel files verwachten we dan ook niet. Polen ligt niet direct naast de deur en daarom hebben we besloten er in etappes naar toe te rijden. Dit leidt ertoe dat deze buitenlandreis 16 dagen, dus langer dan de gebruikelijke 10 dagen, duurt. De planning is dusdanig, dat in principe autotransport niet nodig is. Maar mochten de handen voor een transport van de oldtimer omhooggaan, dan zullen we onderzoeken wat er zoal mogelijk is. Echter, dit zal zeker een meerprijs van € 2.000 (per team) inhouden.

We verblijven in zes hotels. De oplettende lezer zal opmerken dat we daarmee van onze regel van drie nachten per hotel zijn afgestapt. Dat klopt, maar we doen dat bij slechts twee van de zes hotels.

Richting Tsjechië

Op zaterdag 3 augustus 2019 starten we in het Duitse Meissen (Sächsische Schweiz), 25 km ten noordwesten van Dresden en op zo’n 650 km van Utrecht. Daar bezoeken we de Porzelanfabrik van Meissen. We rijden een etappe van de beroemde Sachsen Rallye en verblijven een dag in Dresden. Vervolgens gaan we zuidwaarts langs de Elbe richting Praag, waar we drie nachten verblijven en alle gelegenheid hebben de (gotische) hoogtepunten van de stad te bekijken: de middeleeuwse burcht, de 14de-eeuwse Karelsbrug, Art Deco hotels en cafés en marktpleinen, het is allemaal even mooi en goed beloopbaar. Uiteraard rijden we ook door het Boheemse Paradijs naar Plzen, de bierhoofdstad van de wereld, en naar prachtige kuuroorden zoals Karlovy Vary.

Polen

Via Olomouc (overnachtingshotel) komen we aan in Zakopane, het wintersportcentrum bij uitstek in Polen. In de Hoge Tatra rijden we door bergachtig gebied naar de Dunajec rivier voor een dagexcursie. Het tweede hoofddoel van de reis is de oude hoofdstad Krakau met net zo’n spectaculaire (maar iets kleinere) oude binnenstad als Praag. Beide (binnen)steden zijn overigens onbeschadigd uit de Tweede Wereldoorlog gekomen.

Op dit moment speuren we nog naar interessante bezienswaardigheden in dit deel van Polen. Zo zouden we uitstapjes naar de Schindlerfabriek, de joodse wijk Kazimierz, de Wawelburcht in de oude stadskern van Krakau en ook het ondergrondse Krakau in de planning kunnen opnemen. Vlakbij Krakau ligt de Wieliczka-zoutmijn. In deze mijn is een hele kapel met zoutsculpturen uitgehouwen en een bezoek 135 meter onder de grond zeker waard. Voor velen is een (facultatief) groepsbezoek aan Auschwitz-Birkenau een must see.

Na drie dagen en nachten in Krakau gaat de trein verder naar het in het westen gelegen Wroclaw (spreek uit Vrotslav), dat in de Duitse periode nog Breslau heette. Hier zijn we drie dagen, onder andere om deel te nemen aan de Motoclassic Wroclaw, een op Goodwood lijkend klassiekerfestival, maar dan Oost-Europees van opzet. Voor meer informatie zie http://motoclassicwroclaw.pl/.

We rijden samen met andere clubs een route door de omgeving van Wroclaw. Daarbij eindigen we op het historische marktplein van de stad en nemen daar deel aan het Commander’s Ball. De ‘period clothing’ kan dus weer uit de mottenballen worden gehaald. Uiteraard is er voldoende tijd om het festival zelf te bekijken met een concours, stalletjes, kofferbakverkoop, een veiling, clubstands, enzovoort. Omdat het festival plaatsvindt op 16 en 17 augustus verklaart dit de tijd waarin wij reizen.

Het programma

We gaan ons best doen om bijzondere diners en -locaties te vinden. Dat moet gezien het toeristische kenmerk van de route een heel stuk gemakkelijker zijn dan in Schotland. Een leuk gegeven is overigens dat al onze hotels in Polen op wandelafstand van de binnenstad liggen.

De reis is een stuk langer dan die naar Schotland, maar we verwachten hem voor een lagere prijs te kunnen aanbieden, ook omdat we niet van de Ferry gebruik hoeven te maken. Door de geplande excursies zal er op drie dagen niet gereden worden.

NB: stand 1-12: de korte buitenlandreis naar Bergisch Gladbach is haast vol. Voor Polen zijn er nog 9 plaatsen.
Wenst u zich in te schrijven voor de reizen, neem niet te lang de tijd en mail ons…..

EVENEMENTGEGEVENS

Datum: zaterdag 3 augustus 2019 tot en met zondag 18 augustus 2019

Startadres: Meissen, Duitsland

Eindadres: Wroclaw, Polen

Inschrijven uiterlijk: 28 februari 2019

Aanmelden via e-mail: buitenland@jdch.nl, waarna u een aanmeldingsformulier ontvangt

Kosten: ca. € 4.400 per team op basis van halfpension en een 2-persoonskamer in 4 of 5 sterren hotels (incl. excursies, routebeschrijvingen, begeleiding, GPX files en technische equipe)

Aanbetaling: € 1.000

Aanbetaling te voldoen: direct bij inschrijving; het volledige bedrag uiterlijk 28 februari 2019

Te voldoen via: NL03 RABO 0172 4763 80 t.n.v. Jaguar Daimler Club Holland

Onder vermelding van: TSJPOL2019

Bij uw aanmelding met vermelding van uw lidmaatschapsnummer, vernemen wij graag met hoeveel personen u deelneemt.