menu sluiten

Najaarsrit (Noord-West)

voorjaarritxka749x500

 DE WESTFRIESE DIJKENROUTE

Op zondag 23 september nemen Rob en Karin Kaag ons mee op een ontdekkingstocht door het prachtige West-Friesland. Het landschap wordt op veel plaatsen gedomineerd door de dijken in het gebied. Rob zou Rob niet zijn als hij ons niet een puzzel zou voorleggen die zijn passie voor fotografie verraadt. Dat wordt dus opletten onderweg!

Het startpunt van de ontdekkingstocht is het Van der Valk Hotel langs de A7 bij Hoorn. De rit voert ons vanuit de regionale hoofdstad Hoorn door een mooi cultuurlandschap en langs de oorspronkelijke Zeedijk van de toenmalige SuyderSee richting Enkhuizen.

Nadat we hebben kunnen genieten van het bedrijvige stadje Enkhuizen rijden we door langs de IJsselmeerdijk en passeren hier één van de oudste vuurtorens van Nederland. Even verder rijden we Andijk binnen. Andijk is een typisch West-Friese plattelandsgemeenschap die zich in 10 jaar tijd – na een bijna dijkdoorbraak in een stormnacht in 1916 – moest transformeren om tegen overstromingen beschermd te zijn. Door de verbreding en verhoging van de zeedijk moest een aanzienlijk deel van het dorp verplaatst worden.

De rit gaat weer verder langs en over de IJsselmeerdijk, waar we na enkele kilometers arriveren bij het Nederlands Stoommachinemuseum. Hier worden we na de lunch (met soep, luxe broodjes met koffie, thee, orange juice) rondgeleid door het museum. Het museum, gevestigd in een voormalig stoomgemaal, heeft de grootste collectie werkende stoommachines. Op stoomdagen (en 23 september is zo’n dag!) wordt de ketel opgestookt, waardoor alle machines kunnen draaien. U hoort dan de stoommachines puffen, voelt de warmte en ruikt de olie.

Na het museumbezoek vervolgen wij onze rit naar Medemblik. Van hier gaan wij over de Omringdijk richting Kolhorn. Dit vissersdorp lag tot 1844 aan de Suydersee, maar door inpoldering van de omgeving ligt het intussen 20 km landinwaarts. Op de dijk zijn nog diverse overblijfselen uit de 19e eeuw te zien. Op de Omringdijk passeren we vervolgens enkele plaatsen waar in het verleden dijkdoorbraken zijn geweest. Veel van die dijkdoorbraken zijn in het landschap terug te zien in de vorm van ‘wielen’. Die wielen zijn door de kracht van het water ontstaan. Op de plek van de dijkdoorbraak werd door de kracht van het water de binnenkant van de dijk (het wiel) zo diep uitgeschuurd, dat daar geen nieuwe dijk kon worden aangelegd. Sommige wielen zijn maar liefst 15 meter diep geweest. Op zo’n plek werd de nieuwe dijk in een bocht rond het gat gelegd. Dit kon zowel binnendijks als aan de rivierkant gebeuren. De misschien grappig ogende kronkelende dijken in het landschap betekenen dus dat hier ooit rampspoed en ellende is geweest. De meertjes achter de dijken zijn nu vaak natuurparadijsjes, maar feitelijk zijn het de littekens van de drama’s die zich hier hebben afgespeeld.

Verderop, in de buurt van Eenigenburg, passeren we de ruïne van een door Floris V gebouwde dwangburcht. De fundamenten zijn door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg in 1960 geconserveerd en er is een pad naar toe gemaakt. De ruïne aan de Burchtweg ligt in een bocht van de Westfriese Zeedijk tussen Eenigenburg en Krabbendam. Na Krabbendam gaan we richting Schoorl en het eindpunt van de route. De afsluitende borrel met hapjes en het optionele diner gebruiken wij bij Golfbaan de Sluispolder.

Karin en Rob Kaag bijgestaan door het regioteam Noordwest.

EVENEMENTGEGEVENS

Datum                                          Zondag 23 september 2018

Start van de rit                           Ontvangst met koffie en gebak tussen 09.45 uur en 10.15 uur

Startadres                                   Van der Valk Hotel Hoorn, Westfriese Parkweg 1, 1625 MA Hoorn

Aanmelden uiterlijk                 18 september 2018

Aanmelden via e-mail bij       regio-noordwest@jdch.nl

Kosten                                        € 41,50 per persoon (incl. ontvangst met koffie en gebak, lunch, routebeschrijving, entree Nederlands Stoommachinemuseum en een afsluitend hapje en drankje)

Kosten (aanvullende info)     Bent u in het bezit van een museumjaarkaart, dan zijn de kosten € 35,50.

Kosten optioneel diner           € 35,00 per persoon (2-gangen diner inclusief drankje en koffie na)

Uiterlijk te voldoen                 18 september 2018

Te voldoen via                         IBAN NL57 RABO 0145 2995 97 t.n.v. M. Holleman e/o D.J. Keuter

Onder vermelding van           Westfriese dijkenroute

Eind- en dineradres                Golfbaan Sluispolder, Sluispolderweg, 1817 BM Alkmaar

Lunchadres                            Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik

Bij uw aanmelding met vermelding van uw lidmaatschapsnummer, vernemen wij graag met hoeveel personen u deelneemt. Vermeld ook eventuele dieetwensen.