menu sluiten

Najaarsrit (Zuid-West) ‘Een stukkie Waal’

U07A8867a749x500

Op zoek naar mooie wegen om te rijden en leuke plekken om te bezoeken, zijn we uitgekomen bij de omgeving van de Waal. De rivieren zijn altijd de plek geweest waar de mensen zich wilden vestigen, vruchtbaar land, visserij, transport etc. zijn hiervoor de redenen geweest. Er liggen dan ook zoveel leuke plaatsjes langs de rivieren met kronkelige dijkjes waar we met onze Jaguars heerlijk gaan toeren.

We beginnen in Zaltbommel een paar minuten van de A2, dus heel makkelijk bereikbaar. Zaltbommel is een gezellig vestingstadje aan de Waal met veel bezienswaardigheden. Veel mensen kennen het stadje van de stompe-toren-zonder-spits. Al van verre zie je die ‘toren van Bi-Ba-Bommel’. Vanaf de mooie Waalbrug zie je ook de kleine bewoonde watertoren en de stadswallen. Daarachter ligt het oude en ommuurde deel van het stadje. De geschiedenis is overal voelbaar. Na de ontvangst met koffie en wat lekkers in de Brasserie De Poorterij Nieuwstraat 4, 5301 EW Zaltbommel, start de rit met een prachtige route uitgezet door Nico Slegtenhorst, die eindigt bij het restaurant/ pannenkoekenhuis de Stapelbakker. Dit ligt aan de rand van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt te Beesd, in de Betuwe. Dit eeuwenoude landgoed van ruim 900 hectare is al sinds 1734 in handen van dezelfde familie. Het is een prachtige plek, waar je je even in een andere wereld waant. Hier gaan we lunchen en even de emoties tot nu toe verwerken.

Vervolgens rijden we naar Leerdam om een bezoek te brengen aan de glasblazerij van de beroemde fabriek. Al vele honderden jaren lang oefent glas een sterke aantrekkingskracht uit op mensen, jong en oud. Eigenlijk ook niet vreemd! Wie wel eens een glasblazer aan het werk heeft gezien, de warmte van het glas heeft gevoeld zal dit indrukwekkende schouwspel zeer zeker ook beamen.

Glasblazen is een ambacht wat al ruim 250 jaar in Leerdam beoefend wordt.

Na deze spectaculaire ervaring gaan we via een prachtige route langzaam naar het einde van de rit in Gorinchem. Wie in het stadscentrum van Gorinchem komt, is blij verrast door de mooie historische binnenstad. Het is leuk dwalen door knusse steegjes, langs de haven en over de wallen. Om Gorinchem goed te ontdekken krijgen we een rondwandeling met een gids.

Om de dag af te sluiten drinken we met zijn alle nog een afscheidsdrankje en voor de liefhebbers is ook nog een facultatief diner mogelijk.

Datum : 16 september 2018

Routenaam : “Een stukkie Waal “

Deelname prijs : € 37,50 per persoon

Optioneel diner : € 30.00 per persoon

Start adres : Brasserie de Poorterij

Nieuwstraat 4

5301 EW ZALTBOMMEL

Melden 10:00 uur

Vertrek route : 10:30 uur

Einde rit : Gorkum

Inschrijven : J.Burghoorn@outlook.com

o.v.v. aantal deelnemers, type auto en ja/nee opt. Diner

Tel. 0622 420 185

Bankrekening : Zie Gazette

t.n.v. J.Burghoorn/JDCH

o.v.v. “Stukkie Waal” + personen + ja/nee diner