menu sluiten

Van Beekestijn naar Sypesteyn

57b4e100f010ba47be3debb51dc61b84c3df08e488f53ce87254661f6a190c56

Van Beeckestijn tot Sypesteyn

Op zondag 10 juni kunt u deelnemen aan een rit van buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid naar kasteel-museum Sypesteyn in Loosdrecht. De route voert u langs buitenplaatsen, een burcht, een fort en kastelen in het grensgebied van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

tekst: Dick van Laar

Voorjaarsrit regio Noordwest

Voordat u ontvangen wordt met een heerlijk kopje koffie (of thee) van een barista en een taartpunt naar keuze in de brasserie van buitenplaats Beeckestijn, kunt u uw Jaguar op de rotonde voor het huis parkeren om u samen met uw auto te laten fotograferen. Wij verwachten u vanaf 9.30 uur in de brasserie, gevestigd in het rechter koetshuis.

Beeckestijn

De geschiedenis van Beeckestijn gaat terug tot de vijftiende eeuw, toen Beeckestijn een versterkt landhuis was. Twee eeuwen later kwam het landhuis in het bezit van de familie Beeckestijn. Jacob Boreel Janszoon, een welgesteld en invloedrijk Amsterdams regent, kocht Beeckestijn in 1742. Hij bracht een groot aantal veranderingen aan zowel in het huis als in de tuin. Zo werden de zijvleugels aangebouwd en verschenen de beide koetshuizen. Hij liet het huis in 1772 verder vergroten en het park achter het huis aanleggen. Jacob Boreel Janszoon was als diplomaat in Engeland geweest en kende de laatste ontwikkelingen op het gebied van de tuinarchitectuur. Hij gaf opdracht de tuinen van Beeckestijn te voorzien van kronkelpaden, bloemdragende heesters, waterpartijen, weiden en romantische bouwsels, zoals een tuinmanswoning in de vorm van een neogotische kapel. Waarschijnlijk gaat het hier om de eerste Engelse tuin in Nederland.

Tot in de 19e eeuw lag Beeckestijn dicht bij het water. Het lag bij het Wijkermeer, dat toen een onderdeel van het IJ was. Naar Amsterdam zeilen was goed mogelijk.

Bij het tegenwoordige landgoed bevinden zich authentieke formele tuinen en een landschapspark. Deze zijn sinds de jaren zestig van de vorige eeuw langzaam weer in hun oude glorie hersteld. In het huis zelf worden regelmatig exposities georganiseerd.

De route van Beeckestijn naar Sypesteyn

Om 10.30 uur, na het bezoek aan Beeckestijn, starten we met de rit naar Sypesteyn. We rijden langs landgoed Duin en Kruidberg, waar het ooit grootste woonhuis van Nederland werd gebouwd. Het is nu een viersterren hotel met een prachtig terras. Dus als het mooi weer is, dan …

Even verder rijden we langs de ruïne van het kasteel Brederode (toegangsprijs € 5,-) Met de ‘Ruïne van Brederode’ worden de resten aangeduid van kasteel Brederode bij Santpoort-Zuid. Het kasteel is in de tweede helft van de 13e eeuw gesticht door Willem I van Brederode (1226 – 1285). Hij was een zoon van Dirk I van Brederode en Alvaradis van Heusden. Willem werd pas in 1244 als heer van Brederode erkend, mede omdat hij daarvoor nog minderjarig was. Kasteel Brederode vormde onderdeel van de hoge heerlijkheid Brederode, waarmee de heren van Brederode in de 13e eeuw door de graaf van Holland waren beleend.

Na kasteel Brederode rijden we door een mooi duinlandschap naar landgoed Elswout. Dit landgoed in Overveen is circa 85 ha groot en een van de oudst bewaarde landgoederen in Nederland. Elswout heeft een parkachtige begroeiing met veel stinsenplanten en telt vele sprookjesachtige huisjes en bruggetjes. Het bijbehorende park Elswout is opengesteld voor het publiek. Op het landgoed liggen een landhuis, stallen en een orangerie die nu dienst doet als horecagelegenheid. Het monumentenregister noemt het landhuis ‘een der monumentaalste voorbeelden van op de 16e eeuwse Italiaanse villa’s geïnspireerde 19e eeuwse landhuizen in Nederland’. Het landgoed en huis zijn ook bekend als psychiatrisch ziekenhuis Zonnedael in de televisieserie Loenatik.

Vanaf Elswout gaan we richting Lisse naar kasteel Keukenhof. De tuin is vrij toegankelijk. Voor de lunch is de hofboerderij een prima adres. We vervolgen de route richting Breukelen en rijden een stukje langs de Vecht, waarbij we kasteel Gunterstein, huis Oudaan en kasteel Nijenrode passeren. Kasteel Gunterstein is een historische buitenplaats gelegen aan de oostzijde van de Utrechtse Vecht in Breukelen.
Oudaan, ook wel Oudaen of Oud Aa, is een voormalige ridderhofstad aan de rivier de Vecht in het Utrechtse dorp Breukelen. Het is een zeer oud huis, waarschijnlijk tegen het eind van de 13e eeuw gesticht door een lid van het geslacht Van Loenersloot  en gebouwd tegenover de plaats waar de Aa oorspronkelijk uit de Vecht ontsprong.

De naam Nijenrode betekent nieuw gerooide grond. Rond 1275 liet Gerard Splinter van Ruwiel hier een kasteel bouwen. Zijn familiewapen bestond uit een gouden veld en een rode balk. Deze kleuren sieren nog steeds de luiken op het landgoed.

We rijden nu van de Vecht richting Tienhoven en Loosdrecht. We passeren het in 1848 gebouwde Fort Tienhoven. Het fort diende ter afsluiting van de Tienhovense Vaart en om de ernaast gelegen inundatiekade, damsluis en de kraaiennestersluis te bewaken. Het fort is teruggegeven aan de natuur. Tegenwoordig voelen vleermuizen zich er thuis. Het is niet toegankelijk voor publiek, maar de omgeving wordt regelmatig opgeknapt, waardoor het fort van de buitenkant zichtbaar is.

We naderen kasteel Sypesteyn, het einde van de route. Jonkheer C.H.C.A. (Henri) van Sypesteyn (1857-1937) droomde van een kasteel-museum ter nagedachtenis van zijn familie, waarvan hij de laatste mannelijke telg was. Die droom werd werkelijkheid toen hij in de periode 1912-1927 kasteel-museum Sypesteyn bouwde. In het kasteel-museum ziet u de geschilderde portretten van de familie Van Sypesteyn en een indrukwekkende en gevarieerde verzameling wapens, porselein, glas, zilver, beelden en klokken. De rondleiding door het kasteel biedt u een boeiend beeld van jonkheer Henri, zijn droom, de totstandkoming en de collecties van kasteel-museum Sypesteyn. Het landgoed met tuin en park nodigt uit tot een wandeling. Vanaf 15.30 uur tot 16.00 uur worden we verwacht voor een speciaal voor ons georganiseerde rondleiding met groepen van maximaal 20 personen.
We sluiten de dag af met een drankje en een hapje op het terras of in het kasteel. Optioneel kunt u vanaf 18.00 uur deelnemen aan een heerlijk driegangendiner.

EVENEMENTGEGEVENS

Regio: Noordwest

Datum: Zondag 10 juni 2018

Betreft: Voorjaarsrit Noordwest

Inloop vanaf: 09.30 uur

Inloop bij  buitenplaats Beeckestijn, Rijksweg 136, 1981 LD Velsen-Zuid

Einde: ca. 18.00 uur als u niet deelneemt aan het optionele driegangendiner

Eindpunt: Kasteel-Museum Sypesteyn, Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht

Aanmelden: 1 juni 2018

Aanmelden via e-mail: regio-noordwest@jdch.nl

Aanmelden via telefoon: Dick van Laar, 06-549 826 55

Kosten: € 35,- per persoon

Optionele kosten: Driegangendiner bij kasteel Sypesteyn € 39,50 p.p.

Bij uw aanmelding (onder vermelding van uw lidmaatschapsnummer) vernemen wij graag met hoeveel personen u deel wilt nemen. Bij de aanmelding vernemen wij ook graag of u dieetwensen heeft.