menu sluiten

Van Romeinen tot astronauten

Space749

Tekst: Jan Burghoorn

AANKONDIGING 

Voorjaarsrit

‘Van Romeinen tot astronauten’, een rit met de auto door de tijd

In 1997 werd op een dag in Utrecht, in een uithoek van een van de eerste wijken van Leidsche Rijn, de hele infrastructuur van de Romeinse grens (limes) gevonden: de grensweg, de rivier en een schip. Het archeologisch onderzoek dat hierop volgde leverde meerdere Romeinse schepen en wachttorens op en ook talrijke mooi bewaard gebleven gebruiksvoorwerpen.

Op de plek waar ooit Romeinen vanuit een fort de rivier bewaakten, staat nu Castellum Hoge Woerd, een moderne interpretatie van het fort met wallen van zes meter hoog. Hier ontvangen we op 4 mei 2019 om 9.30 uur de deelnemers aan de voorjaarsrit van regio Zuidwest. Na de koffie of thee met iets lekkers en de nodige instructies in het Castellumcafé kunt u rond 10.30 uur op weg.

We volgen de Oude Rijn (ooit de grens van het Romeinse Rijk) die zich door het schitterende polderlandschap van het Groene Hart slingert. We doen zowel de Bataafse als de Romeinse zijde aan. Daarbij passeren we de laatste historische tolbrug van Nederland, waar u 50 eurocent bij de hand moet houden om de brug te mogen oversteken.

De route gaat verder langs de oude Romeinse grens om verderop af te buigen naar het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit park strekt zich uit van Zandvoort tot IJmuiden. Het steeds weer verrassende, woeste duingebied is het leefgebied van talloze bijzondere dieren en planten. In het bezoekerscentrum, waar een tentoonstelling over de verschillende in het duingebied voorkomende planten en dieren te vinden is, gebruiken we de lunch. Deze plek is ook zeer geschikt voor het maken van een wandeling.

Na de lunch wordt het tijd voor de astronauten. We rijden naar museum Space Expo in Noordwijk voor een bezoek aan de permanente ruimtevaarttentoonstelling. Space Expo is het officiële bezoekerscentrum van de ESTEC (European Space Research and Technology Centre), waar ook de debriefing van een groot aantal ruimtevaarders heeft plaatsgevonden. Ter gelegenheid van de 50-ste verjaardag van de Apollo-11-landing op de maan is de expositie ‘Moon Gallery Future Past’ geopend. In het kader van ’50 jaar maanlanding’ worden het gehele jaar niet alleen bij Space Expo maar ook elders in het land allerlei activiteiten en exposities georganiseerd.

We sluiten de dag af aan het strand van Noordwijk in strandpaviljoen ‘De Zeemeeuw’. Hier drinken we gezamenlijk een glaasje en eten een borrelhapje. We zorgen dat we om 18.00 uur huiswaarts kunnen keren om op tijd aan de Dodenherdenking te kunnen beginnen. Bij het strandpaviljoen kunt u gratis gebruikmaken van een door de ‘Stichting Ambulance Wens’ beschikbaar gestelde strandrolstoel.

EVENEMENTGEGEVENS

Datum: zaterdag 4 mei 2019

Startadres: Castellum Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, 3454 PB Utrecht. Maakt u gebruik van een navigatiesysteem? Gebruik dan als adres: Groenedijk 1, De Meern.

Inloop vanaf : 09.30 uur

Start voorjaarsrit: 10.30 uur

Eindadres: Strandpaviljoen De Zeemeeuw, Koningin Wilhelmina Boulevard 108, 2202GW Noordwijk

Einde evenement om: 18.00 uur

Aanmelden via e-mail                    J.burghoorn@outlook.com

Aanmelden via telefoon                06 – 224 201 85 (J. Burghoorn)

Kosten                                               € 37,00 per persoon indien u in het bezit bent van een museumkaart, anders € 49,50 per persoon

Kosten uiterlijk te voldoen op       15 april 2019

Kosten te voldoen via                     bankrekening NL03 ABNA 0640 3264 12

Ten name van                                  J. Burghoorn / JDCH

Onder vermelding van                    voorjaarsrit en lidmaatschapsnummer