menu sluiten

Details nieuwe F-Type nu ook officieel onthuld!

Jag_F-TYPE_R_21MY_Image_Studio_Exterior_Velocity_Blue_1024x661

DÍT IS DE VERNIEUWDE JAGUAR F-TYPE!

De Jaguar F-Type dateert al uit 2013. Een compacte sportwagen met plaats voor twee inzittenden. De Britten lonkten er weer mee naar de legendarische E-Type. Inmiddels is het model een jaar of zes op de markt. Er werd wel eens wat aan gemoderniseerd. In 2017 kreeg hij een viercilindermotor. Maar een echte facelift kreeg hij nog niet. Tot nu.

Grondige facelift

Elke zichzelf respecterende opfrisbeurt pakt uit met nieuwe kleuren, velgen, een andere grille en bumpers. En wellicht gooit die er ook nog eens nieuwe kop- en staartlichten bovenop. Slanke units met vooraan pixel-LED-technologie. Jaguar mist niets van bovenstaande lijst. Maar het voegt er ook nog een herwerkte motorkap aan toe. Elementen die ervoor zorgen dat stilistische evolutie wat ingrijpender is dan we bij een verjongingskuur gewend zijn.

Het interieur wordt getrakteerd op nieuwe materialen en de stikmachine draait voortaan wat meer uren om zetels en deurpanelen klaar te krijgen. Toch is het grootste nieuws het nieuwe infotainmentsysteem. Je kan er nu je Apple-telefoon aanhangen. Het scherm in de middentunnel is groter en voor de neus van de bestuurder maken de analoge tellers plaats voor een 12,3” digitaal display.

 

Weg is de zescilinder

Jaguar levert de vernieuwde F-type met vier- en met achtcilinders. Dat lees je goed, de V6-motoren met supercharger – voorheen leverbaar in 340 en 380 pk sterke vorm – komen overal in Europa te vervallen.  Jaguar geeft de F-type een herziene V8. Niet eerder was de F-type leverbaar met een 450 pk en 580 Nm versie van de Supercharged 5.0 V8. Dit is de enige V8-versie die te koop is met zowel achter- als vierwielaandrijving. Beide versies helpen de F-type in 4,6 tellen naar 100 km/h, de topsnelheid ligt op 285 km/h.

De vooralsnog enige andere F-type met V8 is de altijd vierwielaangedreven R. Deze uitvoering had voorheen een 550 pk versie van de V8, maar nu levert het blok in de nieuwe F-type R liefst 575 pk en 700 Nm koppel. Een sprint naar 100 km/h is in 3,7 tellen achter de rug. Zijn topsnelheid: 300 km/h. Voorheen was de 575 pk (overigens met 680 Nm) sterke V8 voorbehouden aan de SVR. Mogelijk komt Jaguar in een later stadium met een nieuwe SVR-versie die richting de 600 pk kruipt. De R profiteert verder van een grondig herzien onderstel met nieuwe adaptieve dempers, een set aangepaste veren en onder meer nieuwe stabilisatorstangen.

Voor wie het allemaal net zo heftig hoedt, heeft Jaguar weer de 300 pk geblazen 2.0 viercilinder in de aanbieding. Schakelen gaat in alle gevallen met een achttraps Quickshift-automaat.  Alle F-types zijn uitgerust met een uitlaatsysteem dat indien gewenst een luidere keel op zet. De V8-versies worden daarnaast met Quick Start-techniek uitgerust, een systeem dat uit vlinderkleppen in de uitlaat bestaat die na het starten van de motor gesloten blijven, om enigszins subtiel de auto te kunnen starten. Als de F-type in rijmodus Dynamic staat, of als het actieve uitlaatsysteem is geactiveerd, start de achtcilinder wél ‘volle bak’.

Nieuwe afstelling

Aan het chassis werd ook gesleuteld. De stuurbekrachtiging is opnieuw gekalibreerd en er zijn nieuwe veren, dempers, stabilisatorstangen, velgen en banden. Genoeg redenen om te concluderen dat hij nu wel eens anders zou kunnen aanvoelen.

Heeft de nieuwe Jaguar F-Type ook een prijs?

De eerste exemplaren van coupé en Convertible worden bij de dealer verwacht in maart van volgend jaar. De vanafprijs van de vernieuwde F-type is vastgesteld op € 91.300. Een volledige prijslijst volgt.