menu sluiten

Jaguar XJ : teaser elektrische limousine

jaguar-xj-1

Tekst: LARS KRIJGSMAN, AUTONIEUWS, 11 september 2019 11:02

Tijdens de presentatie van de nieuwe Land Rover in Frankfurt liet Jaguar Land Rover-CEO Ralf Dieter Speth niet alleen zijn nieuwe offroader zien, maar ook een klein stukje van … de nieuwe Jaguar XJ.

 Op 5 juli rolden de laatste exemplaren van de Jaguar XJ van de band in het Engelse Birmingham. Daarmee is de topsedan maar liefst negen jaar in productie geweest. Met name in zijn laatste levensfase had de auto verkooptechnisch last van auto’s als de S-klasse van Mercedes-Benz en de 7-serie van BMW, toplimousines waarvan de huidige generaties een stuk jonger zijn. We weten al dat Jaguar de XJ een opvolger geeft in de vorm van een volledig elektrische topsedan. Tijdens de presentatie van de nieuwe Land Rover Defender in Frankfurt is een stukje van de nieuwe XJ aan de buitenwereld getoond.

De achterkant lijkt een beduidend strakker ontwerp te krijgen dan de laatste generatie XJ. De verlichting, met doorlopende lichtbalk, doet enigszins denken aan de wijze waarop de achterlichten van modellen als de Jaguar XE zijn ingedeeld. Mogelijkerwijs komt de nieuwe XJ te staan op het Modular Longitudinal Architecture (MLA)- platform, een basis die ook onder de nieuwe Range Rover en Range Rover Sport komt.

De elektrische XJ wordt ontwikkeld door het team dat ook verantwoordelijk was voor de i-Pace en wordt straks net als de vorige generatie in Castle Bromwich (Birmingham) gebouwd. Het is overigens niet de enige geëlektrificeerde auto die de Britten op de agenda hebben staan. Vanaf 2020 moet van elke Land Rover en Jaguar een geëlektrificeerde versie leverbaar zijn. Let wel, het gaat hier dus niet in alle gevallen om volledig elektrische versies; ook hybrides, plug-in hybrides en mild-hybrid aandrijflijnen vallen hieronder.