menu sluiten

Jaguars elektrische caféracer

caferacer 1024x661

Jaguar Land Rover heeft zoals de meeste grote automerken een fonds dat investeert in veelbelovende projecten. Technologie en mobiliteit zijn doorgaans de focus van zo’n initiatief. Het is een handig middel voor automerken om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en in één adem een voet binnen te hebben bij bedrijven die wel eens iets interessants aan te bieden zouden kunnen hebben. Bij Jaguar gebeurt dat via InMotion Investment. En het schreef net een dikke cheque aan Arc, een nieuwbakken fabrikant van elektrische motorfietsen.

Arc Vector

De appel valt niet al te ver van de boom. Arc wordt immers geleid door Mark Truman. En die had voorheen weer een positie hoog op de ladder bij, jawel, Jaguar. Maar het is niet dat Arc nog niets gepresteerd heeft. Het bedrijf heeft immers de Vector klaar. Een elektrische motor die behoorlijk pittige prestaties (een acceleratie naar 60Mph of 96km/u in 3,1 seconde en een topsnelheid van 193km/u) combineert met een actieradius van 320km. Er zitten ook technologische snufjes in. Zo hoort de Vector niet met conventionele instrumenten te werken, maar met een helm waarin een head-up-display is verwerkt.

Gewichtig

Het gewicht van een elektrische aandrijving is, meer nog dan bij auto’s, een probleem. Zo’n motor moet immers door iemand overeind gehouden worden. Daarom maakt de Vector gebruik van carbon. Een monocoque zit rond de accu, maar het kostbare materiaal wordt ook gebruikt voor de voorvork en de achterste ophangingsarm. De dempers van Ohlins en remmen van Brembo zijn dan weer erg conventioneel. 220kg is wat de weegschaal aanduidt, en dat is ruwweg vergelijkbaar met wat een motor met verbrandingsmotor laat optekenen.

En nu?

De Vector is een prototype. Maar met de cash van Jaguar onder de arm wil het bedrijf nu serieproductie uitwerken. Schrik niet… de Elektrische caféracer kost gemiddeld 103.037,- euro