menu sluiten

Unieke XK140 ontdekt in Gent

150614-jaguar-xk140-bonhams1024

Je leest het vaker: een fervent autoliefhebber spaart een aantal oldtimers bij elkaar of koestert er slechts één, komt te overlijden en erfgenamen zijn er niet. Geheimen worden in het graf meegenomen. Totdat, veelal vele jaren later, er iemand toch de moeite neemt om een kijkje bij dat ene huis met de oude schuur te nemen en zowaar de deuren naar een autohemel opent.

Maximaal drie
Veilighuis Bonhams had lucht gekregen van een mogelijk bijzondere autocollectie in een zielsverlaten schuur in Gent. Afgevaardigde Gregory Tuytens bedacht zich geen moment en trok naar Oost-Vlaanderen. Wat hij vond was inderdaad speciaal. Een Ferrari 308 GT4, Jaguar Mk1, een E-type Series 1 en enkele auto’s van Tatra, Wolseley en Citroën.

De aandacht werd echter vooral getrokken door een zeer krakkemikkig, hemelsblauw geval. Het bleek om een Jaguar XK140 te gaan, maar niet zomaar een XK van het Britse merk. Het was er eentje met een koets van de Italiaanse coachbuilder Michelotti. En die klopte deze koets slechts driemaal om de Engelsman. ‘Mogelijk zelfs niet vaker dan twee keer’, aldus specialist Tuytens.

OngevalBonhams spitte de geschiedenis van de unieke ‘Jag’ grondig uit. In Gent kwam hij in 1999 terecht bij een verzamelaar die kort na z’n aankoop overleed. Daarvoor was hij in het bezit van een Britse verzamelaar en – 1979 – een Franse liefhebber.

Jaguar zelf bouwde de XK140 met chassisnummer S814286 in 1955 en verkocht hem aan een Française. Zij reed de auto echter twee jaar later stevig in de kreukels, waarna hij naar koetswerkbouwer Michelotti werd gestuurd voor een compleet nieuw koetswerk (niet meteen zo’n betoverende creatie als deze Ferrari 250 van dezelfde hand). Dit moet ergens rond het jaar 1961 zijn geweest. Michelotti kreeg overigens meteen de opdracht de verbouwde XK140 van een opfriskuur te voorzien. Onderdeel daarvan was onder meer de cilinderkop van de Jaguar C-Type, die meer vermogen opleverde.

Geen goud. Nog niet…
Op 13 mei zal de gevonden autocollectie in Gent worden geveild. Verzamelaars zullen daarvoor al geheid klaar zitten, maar zonder koffertje geketend aan een pols. In tegenstelling tot de meeste bijzondere schuurvondsten schat Bonhams de waarde van de Jaguar XK140 Michelotti namelijk hooguit op 15.000 euro. Want extreem zeldzaam of niet, ook in de klassiekerhandel geldt dat wanneer een identiteitsbewijs ontbreekt een auto een soort van vogelvrij wordt verklaard. Duiken historische documenten die aan de XK ‘by Michelotti’ gelinkt kunnen worden alsnog op, dan pas is er goud in handen. Zeker na een grondige restauratiebeurt.