XJR575 meer power voor het vlaggenschip

jaguarxjr575 1024 H

In camouflageprint ging de snelste Jaguar XJ uit de geschiedenis afgelopen maand al de oprijlaan van Lord March op tijdens het Goodwood Festival of Speed. En nu is hij officieel, samen met alle specificaties. Onder de motorkap ligt nu 5-liter V8 zoals die in de neus van de F-Type SVR ligt. Goed voor zo maar eventjes 575pk.

De XJR575 sprint naar 100 km/h in 4,4 seconden (XJR: 4,6 seconden) en dendert door naar een top van 300 km/h (XJR: 280 km/h). Hij is leverbaar in één van twee kleuren: Velocity Blue of Satin Corris Grey. De XJR was alleen te krijgen als Standard Wheelbase-model, maar de XJR575 kan ook worden besteld als Long Wheelbase.

Er zijn een subtiele spoiler en donkere luchtinlaten. Om van de 20-duimers en de rode remklauwen nog maar te zwijgen.

Verder heeft Jaguar een aantal technologische verbeteringen doorgevoerd. Er is een groter scherm voor het infotainmentsysteem (nu met 4G en wifi) en de XJ heeft nu meer elektronische assistenten, zoals Autonomous Emergency Braking, Lane Departure Warning, Lane Keep Assist en Adaptive Cruise Control met Queue Assist (in de file volgt de auto semiautonoom zijn voorligger).

De vernieuwde Jaguar XJ komt in Nederland op de markt als Luxury, Premium Luxury, R-Sport en XJR575. De uitrustingsniveaus Portfolio en Autobiography zijn alleen bestemd voor de XJ Long Wheelbase. De XJ is er vanaf eind dit jaar. Hij kost dan minimaal 103.330 euro. De XJR575 moet minstens 204.150 euro opbrengen.