menu sluiten

Zwerven door Belgisch Brabant (27 t/m 28 juni)

image-2016-02-10 (4)

Zwerven door het Hertogdom Brabant

Tekst: Jan Burghoorn

Het hertogdom Brabant was ooit een gebied in de Nederlanden. Het grondgebied van dit hertogdom bestond voornamelijk uit de drie hedendaagse Belgische provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Antwerpen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het merendeel van de hedendaagse Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het hertogdom bestond van 1183 tot 1795 en vormde het hart van de Nederlanden. Ongeveer in het hart van wat vroeger het hertogdom was, vinden we vandaag de dag de grens tussen Nederland en België. Overigens heeft België de kleuren in haar nationale vlag te danken aan het wapen van het hertogdom.

De grensstreek is een gebied waar de meeste Nederlanders zelden of nooit komen. De natuur is er weliswaar prachtig en je kunt er de leukste plaatsjes vinden, maar door het gebied lopen geen belangrijke wegen waar we op weg naar bekende vakantiegebieden gebruik van maken. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de regio bekendheid door de smokkelroutes, waarover duizenden gezinnen aan voedsel uit Nederland probeerden te komen. Met de oude smokkelroutes is dit tegenwoordig een gebied met leuke weggetjes om te rijden en met interessante plaatsen om te bezoeken.

Om het hard werkende deel van onze club de kans te geven om van een tourrit van regio Zuidwest te kunnen genieten, hebben we voor de zomerrit voor een weekend gekozen, en wel voor zaterdag 27 juni en zondag 28 juni 2020. We starten in Oisterwijk, het leukste dorp van Brabant. Net buiten het centrum, in het Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord, staat op 27 juni vanaf 9.30 uur de koffie met een plaatselijke lekkernij voor u klaar. Wilt u die dag lekker uitslapen, dan kunt u (optioneel) in het hotel van vrijdag op zaterdag overnachten. Een bezoekje op vrijdagavond aan het centrum van Oisterwijk, met zijn terrasjes en leuke restaurantjes, kunnen we zeker aanbevelen.

Na de koffie en het uitdelen van enige informatie gaan we zaterdag rond 10.30 uur op pad. Nico heeft weer een schitterende route uitgezet over mooie verharde en onverharde wegen. We gaan immers zwerven! Onderweg doen we verschillende bezienswaardigheden aan en bezoeken we een heuse slakkenfarm, waar we even helemaal tot rust kunnen komen. Vervolgens lunchen we aan de Belgische kant van de grens. ’s Middags rijden we naar Maria te Heide waar we in het Van der Valk Hotel Dennenhof Brasschaat aankomen. Nadat u heeft ingecheckt en uw persoonlijke verzorging ter hand heeft genomen, krijgt u een welkomstdrankje, waarna we gezamenlijk de maaltijd gebruiken. Na het ontbijt op zondag gaan we weer op pad en rijden we via enkele leuke locaties langzaam richting Nederland. We lunchen in Merksplas, waar we als echte zwervers de plaatselijke gevangenis zullen bezoeken. Deze gevangenis werd ooit gebruikt als heropvoedingskamp voor zwervers en ander volk.

Het weekend eindigt bij Restaurant “De Boswachter” in het Liesbosch in Breda. Hier zullen we gezamenlijk een zogenaamd ‘walkingdiner’ nuttigen met vooraf een aperitief. De verwachting is dat we dan rond 19:30 uur afscheid van elkaar nemen en huiswaarts gaan. U zult dan niet al te laat thuiskomen.

Evenementengegevens

Datum: Zaterdag 27 en 28 juni

Startlocatie: Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord, Gemullehoekenweg 143, 5062 SB Oisterwijk, telefoon +31(0)13 523 16 00 aankomst hotel 9:30 uur; start rit 10:30 uur

Overnachting (1): Een hotelkamer voor de optionele overnachting van vrijdag op zaterdag dient u zelf te reserveren en af te rekenen.

Overnachting (2): De overnachting van zaterdag 27 op zondag 28 juni is in het Van der Valk Hotel Dennenhof Bredabaan 940, 2930 Brasschaat (Maria-ter-Heide)

Afsluiting: Restaurant Boswachter Liesbosch, Nieuwe Dreef 4, 839 AJ  Breda

Aanmelden bij: j.burghoorn@outlook.com 

Wilt u bij aanmelding uw naam, JDCH-lidnummer en telefoonnummer vermelden.

Kosten:  € 490.00 per equipe

Betaling: IBAN NL03 ABNA 0640 3264 12

Na betaling wordt de inschrijving definitief.