menu sluiten

I-PACE TEGEN DE EURO NCAP-MUUR

Jaguar I-PACE Global Drive, Portugal, 2018

Crashtestorganisatie EuroNCAP heeft acht auto’s onderworpen aan een botsproef. De resultaten zijn uiteenlopend: van 0 tot 5 sterren.

Acht auto’s moesten eraan geloven en zijn tegen de onverbiddelijke muur van EuroNCAP gezet. De Audi Q3, BMW X5, Hyundai Santa Fe, Jaguar I-Pace, Peugeot 508 en de Volvo S- en V60 halen de maximale score van vijf sterren en goede beoordelingen op de afzonderlijke onderdelen inzittendenbescherming, kindveiligheid, voetgangersprotectie en actieve veiligheidssystemen.

Juist dat laatste onderdeel nekt de andere twee geteste modellen, de Fiat Panda en Jeep Wrangler. De Jeep haalt een totaalscore van 1 ster. De terreinwagen heeft minder airbags dan een gewone auto, omdat de diverse carrosseriedelen zoals deuren en dak demontabel zijn en daardoor niet voorzien van airbags. Ook zijn een aantal actieve veiligheidssystemen niet standaard aanwezig op de Jeep.

Door de Fiat Panda te testen lijkt EuropNCAP scorebordjournalistiek te willen maken. De kleine Fiat haalt geen enkele ster in de nieuwe botsproef. De auto werd in 2011, toen hij op de markt kwam, ook al getest en haalde toen een goede score van 4 sterren. Omdat de testeisen de laatste jaren fors zijn veranderd blijft er nu niks meer over van die beoordeling. Omdat de Panda niet onlangs is vernieuwd, is er geen directe aanleiding om het model tegen de muur te zetten.